Locatie Papendrecht

ATHENEUM (VWO)

Ben jij toe aan meer uitdaging?

Voorbereidend wetenschappelijk onderwijs

‘Presteer je beter als je schreeuwt tijdens het sporten?’  Waarschijnlijk kan jij deze vraag op gevoel beantwoorden. En de kans is groot dat je ook argumenten hebt voor je antwoord. Maar hoe bewijs je dat? En wat moet je dan onderzoeken? Hoe zorg je ervoor dat de uitkomsten van je onderzoek betrouwbaar zijn?

Op het Willem de Zwijger College draait het in het vwo om ontdekken, onderzoeken en oplossen. In het eerste leerjaar volg je het vak wetenschapsoriëntatie en drie verschillende wetenschapsmodules. Daarnaast werk je bij verschillende vakken aan onderzoeksopdrachten. Binnen deze lessen en opdrachten is veel ruimte voor je persoonlijke interesses en de leervragen die daarbij horen. De wetenschapsklas is een doorlopend programma in leerjaar 1, 2 en 3.

Binnen de wetenschapsmodules krijg je in een periode van 12 tot 13 weken vakken als sterrenkunde, versterkt Engels, debatteren, science en burgerschapsvorming.

Onderbouw

In de eerste klas start je met Latijn en in de tweede komt daar Grieks bij. Op het gymnasium leer je niet alleen uit boeken, maar ga je ook op excursie om te zien en ervaren hoe de Grieken en Romeinen leefden. In de brugklas bezoeken we het Archeon en ook in de andere leerjaren hebben we allerlei excursies. Bijvoorbeeld een schervenworkshop in het museum Het Valkhof in Nijmegen, waar je zelf ervaart hoe een archeoloog zijn werk doet.

Bovenbouw

Aan het eind van de derde klas kies je of je met Latijn, Grieks of allebei de talen doorgaat. In de vierde klas ronden we de grammatica af en kan je al vrij goed Latijnse en Griekse teksten lezen. In de vijfde en zesde klas lees je teksten van verschillende Griekse en Latijnse schrijvers, bijvoorbeeld over mythen, geschiedenis en filosofie. Ook verdiep je je verder in de cultuur van de Grieken en Romeinen en leer je nog meer over bouwkunst, beeldhouw- en schilderkunst, toneel en filosofie van de oudheid en de invloed hiervan op latere tijden.

Gymnasiumdag

Voor alle gymnasiumleerlingen van klas 1 t/m 6 organiseren we elk jaar een gymnasiumdag. Op deze dag gaat het over een bepaald thema, bijvoorbeeld ‘mythe’ of ‘metamorfose’. Vanuit verschillende vakken doen groepjes leerlingen onderzoek en ’s avonds presenteren alle gymnasiumleerlingen op een creatieve manier wat ze die dag hebben ontdekt en gemaakt.

Excursie en studiereis

We bezoeken toneelstukken met een klassiek thema en gaan we op excursie. Zo is er een excursie naar Amsterdam met een rondleiding in het Paleis op de Dam en een stadswandeling. Deze is gericht op gebouwen waarbij de architect elementen van de oudheid heeft overgenomen. En we gaan op studiereis naar Rome, zodat je zelf alles kan zien waarover je in de lessen geleerd hebt.

© Willem de Zwijger College 2023