Nieuwsoverzicht

3 Mavo in VPRO Tegenlicht Future Stories

oktober 2022

Woensdag 12 oktober 2022 was het interactieve tv-programma Future Stories van VPRO’s Tegenlicht. Samen met scholen uit Vlissingen en Goes deden leerlingen van 3 mavo van het Willem de Zwijger College hier met hun maatschappijkundedocent Ricardo Pors ook aan mee.

Het onderwerp was ‘racisme’ en in de studio waren twee deskundigen (docenten van universiteit en hogeschool) en een gespreksleider.
Geregeld werd er een stelling geponeerd en de leerlingen gaven via de mentimeter aan of ze het er al dan niet mee eens waren. Die uitslagen waren meteen in de uitzending te zien en in de studio werd dit dan weer besproken.

Volgens de leerlingen van 3 mavo is het goed dat er zulke uitzendingen zijn, waarbij een onderwerp zoals racisme besproken kan worden en dat mensen (docenten en leerlingen) scherp worden gehouden over hoe zij zelf met racisme omgaan. Iedere school mocht twee vragen stellen. De vragen van De Willem gingen er met name over hoe je mensen ervan bewust kunt maken dat het uiten van racisme vaak gaat via lichaamstaal en of er verbetering te zien is na al die jaren dat er meer aandacht voor dit onderwerp is. Dat leverde een interessante discussie op, want aan
die lichaamstaal doen velen ongemerkt mee en positieve veranderingen zijn de laatste 15 jaar zeker merkbaar.
Al met al een leuke en leerzame ervaring voor de leerlingen, die heel aandachtig meededen en duidelijk ook onder de indruk waren van de filmpjes die tussendoor vertoond werden. De deskundigen gaven vooral aan dat er nu eenmaal verschillen zijn in de samenleving en dat je die niet moet ontkennen. Blijf actief! Je moet er juist over praten, niet ‘kleurenblind’ zijn en inzien dat een maatschappij met veel verschillen een verrijking is. Deze les was meteen een prachtige introductie voor het onderwerp van de volgende periode bij maatschappijkunde: De Pluriforme Samenleving.

© Willem de Zwijger College 2023