Nieuwsoverzicht

Forensische opsporing bij ODF

februari 2023

In januari 2023 startte het nieuwe project forensische opsporing bij ODF. Bij One Day Forward gaan meer- en hoogbegaafde kinderen uit groep 7 of 8 één dag in de week naar de Willem de Zwijger om diverse uitdagende modules te volgen.

Speciaal voor deze module was hoofdagent van de politie Rotterdam en vader van één van de ODF leerlingen uitgenodigd: Peter van Veelen. Hij vertelde tijdens zijn presentatie onder andere over zijn werkzaamheden bij de politie, gaf uitleg over zijn uitrusting en ging dieper in op wat er gebeurt als er een plaats delict heeft plaatsgevonden. Met deze nieuw verworven kennis over het PD konden de leerlingen in de huid kruipen van de forensische opsporing.

Het onderzoek

Het doel van deze module is dat de leerlingen door middel van verschillende onderzoeken zoals sporen en DNA een fictieve moord op een docent moeten oplossen. Daarnaast mogen zij diverse docenten, die verdacht zijn, verhoren en moeten zij uiteindelijk een proces verbaal opmaken. Aan het einde van de module komen de leerlingen voor de rechter hun zaak bepleiten en zijn zij in staat door middel van hun verkregen bewijzen, de schuldige aan te wijzen.

© Willem de Zwijger College 2023