Nieuwsoverzicht

Leerlingen Willem de Zwijger College ontdekken de wereld van kunst en cultuur

november 2022

Leerlingen van het Willem de Zwijger College in Papendrecht en Hardinxveld-Giessendam gaan er regelmatig op uit om kennis te maken met kunst en cultuur. Maandag 8 november bezochten leerlingen van havo 3 en vwo 3 de ArtTechTour in het Energiehuis in Dordrecht: een bijzonder onderwijsfestival over kunst, technologie en wetenschap. 

Het Energiehuis is speciaal voor de ArtTechTour ingericht met technolabs waar kunstenaars, performers, makers en uitvinders samen kwamen. De leerlingen keken door de bril van kunstenaars naar thema’s zoals ‘ambacht versus technologie’ en ‘het nut van spelen’. Ook bekeken zij een voorstelling en konden zij zelf experimenteren met technologie vanuit theater, dans, spoken word, muziek en beeldende vorming tijdens verschillende workshops. Zo gingen leerlingen te werk met plastic en ontwierpen zij outfits waar ze NFT’s in konden tonen, maakten uitvindingen voor een beter leven en dansten blind door de zaal. 

“Wij vinden het belangrijk om als school mee te bewegen met technologische ontwikkelingen. Zeker de combinatie van technologie en cultuur spreekt ons aan”, zegt Christine van der Zwart, cultuurcoördinator en docent tekenen, handvaardigheid, beeldende vorming, ckv en kunst bij het Willem de Zwijger College. “We maken regelmatig uitstapjes in het kader van culturele en kunstzinnige vorming (ckv). In september bezochten brugklassers de voorstelling ‘Like’ van Playback en gingen leerlingen van 3 havo en vwo naar de voorstelling ‘Wraak’ van TG De Klassieken; een show waarin een Griekse tragedie werd getransformeerd tot een show vol dancemuziek. Daarnaast bieden we alle havo en vwo leerlingen met ckv twee gratis vrijkaartjes aan voor maar liefst 40 geselecteerde theatervoorstellingen en krijgen alle leerlingen een cjp pas. En dit schooljaar staat er nog veel meer op de planning. Zo is er 17 november een ckv dag met een voorstelling en workshops voor leerlingen van 3 mavo en vmbo.”

© Willem de Zwijger College 2023