Locatie Papendrecht

Wetenschapsklas (VWO)

Ben jij toe aan meer uitdaging?

Dan is de Wetenschapsklas (vwo) op De Willem vast iets voor jou!

Voorbereidend wetenschappelijk onderwijs

‘Presteer je beter als je schreeuwt tijdens het sporten?’  Waarschijnlijk kan jij deze vraag op gevoel beantwoorden. En de kans is groot dat je ook argumenten hebt voor je antwoord. Maar hoe bewijs je dat? En wat moet je dan onderzoeken? Hoe zorg je ervoor dat de uitkomsten van je onderzoek betrouwbaar zijn?

Op het Willem de Zwijger College draait het in het vwo om ontdekken, onderzoeken en oplossen. In het eerste leerjaar volg je het vak wetenschapsoriëntatie en drie verschillende wetenschapsmodules. Daarnaast werk je bij verschillende vakken aan onderzoeksopdrachten. Binnen deze lessen en opdrachten is veel ruimte voor je persoonlijke interesses en de leervragen die daarbij horen. De wetenschapsklas is een doorlopend programma in leerjaar 1, 2 en 3.

Binnen de wetenschapsmodules krijg je in een periode van 12 tot 13 weken vakken als sterrenkunde, versterkt Engels, debatteren, science en burgerschapsvorming.

Versterkt Engels

Het versterkt Engels is een voorbereiding op de bovenbouw, waar je het diploma Cambridge English (CEA) kan halen. Hierdoor ben je beter voorbereid op het bestuderen van wetenschappelijke Engelstalige artikelen en een internationale carrière in de toekomst.

De basis van het vwo

Je leert niet alleen op school. Tijdens activiteitenweken ga je op onderzoek uit, bijvoorbeeld tijdens excursies naar Artis en het Rijksmuseum. Zo werk je aan een goede voorbereiding op het wetenschappelijk onderwijs.

Het vwo heeft drie doelen als basis: 
•   onderzoekend leren en leren onderzoeken 
•   ontwikkelen van een wetenschappelijke manier van denken en handelen
•   loopbaanoriëntatie – beeldvorming van wetenschap

Wetenschapsoriëntatie

Het vak wetenschapsoriëntatie wordt in de flexuren gegeven. Hier leer je verschillende onderzoeksmethodieken zoals literatuuronderzoek, interviewen, enquêteren en experimenteren. Bovendien wordt jouw nieuwsgierigheid geprikkeld en werken we aan een wetenschappelijke manier van denken en doen. Met een  ‘growth mindset’ sta je open voor het leren van nieuwe dingen. Je leert goede onderzoeksverslagen maken, samenwerken en presenteren.

© Willem de Zwijger College 2023