Locatie Papendrecht

Gymnasium

Met een vwo-advies kan je naar het atheneum of gymnasium.

Leer je graag en gemakkelijk? Heb je interesse in veel verschillende onderwerpen en een onderzoekende houding? Denk je logisch na en ben je een doorzetter? Dan is het gymnasium echt iets voor jou! 

De Grieken en de Romeinen

De Grieken en Romeinen hebben heel veel invloed op de cultuur van Europa gehad. Dat is nog steeds merkbaar. Als je Latijn en Grieks volgt, begrijp je veel beter waar onze cultuur, onze ideeën en de Europese talen vandaan komen.
Op het gymnasium leer je de talen Latijn en Oudgrieks én over de cultuur van de Grieken en Romeinen. Je leert hoe deze volken leefden, in welke goden ze geloofden, maar ook over allerlei mythen, de Atheense stadstaat, de strijd tussen Sparta en Athene, hoe vanuit een klein Rome het grote Romeinse Rijk is ontstaan, en nog veel meer. Want de teksten uit de oudheid begrijp je natuurlijk beter als je weet waar en in welke tijd de schrijver van de teksten leefde en hoe zijn leven er ongeveer uitzag.

Onderbouw

In de eerste klas start je met Latijn en in de tweede komt daar Grieks bij. Op het gymnasium leer je niet alleen uit boeken, maar ga je ook op excursie om te zien en ervaren hoe de Grieken en Romeinen leefden. In de brugklas bezoeken we het Archeon en ook in de andere leerjaren hebben we allerlei excursies. Bijvoorbeeld een schervenworkshop in het museum Het Valkhof in Nijmegen, waar je zelf ervaart hoe een archeoloog zijn werk doet.

Bovenbouw

Aan het eind van de derde klas kies je of je met Latijn, Grieks of allebei de talen doorgaat. In de vierde klas ronden we de grammatica af en kan je al vrij goed Latijnse en Griekse teksten lezen. In de vijfde en zesde klas lees je teksten van verschillende Griekse en Latijnse schrijvers, bijvoorbeeld over mythen, geschiedenis en filosofie. Ook verdiep je je verder in de cultuur van de Grieken en Romeinen en leer je nog meer over bouwkunst, beeldhouw- en schilderkunst, toneel en filosofie van de oudheid en de invloed hiervan op latere tijden.

Gymnasiumdag

Voor alle gymnasiumleerlingen van klas 1 t/m 6 organiseren we elk jaar een gymnasiumdag. Op deze dag gaat het over een bepaald thema, bijvoorbeeld ‘mythe’ of ‘metamorfose’. Vanuit verschillende vakken doen groepjes leerlingen onderzoek en ’s avonds presenteren alle gymnasiumleerlingen op een creatieve manier wat ze die dag hebben ontdekt en gemaakt.

Excursie en studiereis

We bezoeken toneelstukken met een klassiek thema en gaan we op excursie. Zo is er een excursie naar Amsterdam met een rondleiding in het Paleis op de Dam en een stadswandeling. Deze is gericht op gebouwen waarbij de architect elementen van de oudheid heeft overgenomen. En we gaan op studiereis naar Rome, zodat je zelf alles kan zien waarover je in de lessen geleerd hebt.

© Willem de Zwijger College 2023